Fiat klub Slovenija
http://fiat-klub.si/forum/

Platišča Cromodora cd610
http://fiat-klub.si/forum/viewtopic.php?f=5&t=31523
Stran 1 od 1

Avtor:  Uno 1.0 I.E [ 26 Mar 2019 20:23 ]
Naslov prispevka:  Platišča Cromodora cd610

Pozdrav,

Imam problem. Danes sem imel namen montirati letni set gum, ter original Uno Turbo Cromodora 13 col platišča na model 60SX in se platišče ob skrajni levi ali desni poziciji volana z notranjim robom zadeva v roko, drug problem je, da notranja utež platišča rahlo drgne ob čeljust.

Začel sem pri prednjem desnem kolesu, montiral, probal in dal nazaj zimsko gumo. Kaj mi je sploh storiti? Ne bi rad nekaj na pamet testiral in prosim za pomoč. Mislil sem, da paše tip top.

Je edina rešitev, ne vem, nakup distančnikov, recimo 10 mm, da dotikanje z roko odpravim, ne vem pa ali se bo pri tem še drgnilo ob čeljust. Če dam distančnika spredaj, potem moram tudi zadaj. Prav poceni niso, bi se dalo kje dobiti rabljene?

Avtor:  DreAmeR [ 26 Mar 2019 23:39 ]
Naslov prispevka:  Re: Platišča Cromodora cd610

Z 10mm nistančniki boš najbrž rešil obe težavi.
Rešitev so sicer tudi uteži, ki jih vulkanizer nabije na zunanji rob feltne, ampak to jaz nebi delal, ker poškoduješ platišče.

Avtor:  Uno 1.0 I.E [ 27 Mar 2019 08:27 ]
Naslov prispevka:  Re: Platišča Cromodora cd610

@DreAmeR, hvala za odgovor. Morda veš koliko se spremenijo vozne lastnosti pru unotu, če dam spredaj in zadaj distančnike 10 mm in pa koliko dolge vijake sploh potrebujem dokupit, bo 42 mm spredaj in zadaj dovolj?

Tudi nimam predstave kako bo avto izgledal s centimetrskim pomikom navzven. V originalu so gume 175/60, pri meni so gume 165/65 in pride malo napeta.

Sinoči sem gledal po spletu in naletel na domačega izdelovalca Kovinoplast, Kavs s.p.iz Tolmina, ki obnavlja tudi platišča. Verjetno jih bom vzel pri njih. Ima kdo izkušnje?

Montaža uteži na zunanjo stran odpade. PLatišča niso bila poceni, pa še na novo sem jih dal speskata in prašno barvat. Že tako me je stiisnilo, ko sem eno pri montaži na nekaj mestih popraskal po notranji strani, pač tam kjer se zadeva.

Avtor:  Uno 1.0 I.E [ 27 Mar 2019 17:28 ]
Naslov prispevka:  Re: Platišča Cromodora cd610

OK, malo sem meril koliko moram podložiti, da ne dotika roke, pomagal sem si kar z velikimi podložkami in prišel do debeline min. 5mm, tako da ostane na pestu še nekih 4mm, da se lahko feltna centrira.

Spredaj bi zneslo, zadaj je zgodba drugačna, enostavno ni roba in me zanima, je težava, če platišče leži izključno na prirobnici, distančniku brez roba, ter se vse sile prenašajo na 4 vijake. Je bolje, da enostavno kupim distančnike večje debeline, npr. 12mm oziroma z robom, da se ima feltna kam usesti.

Spredaj s + 5mm izgleda lepo poravnano, zadnja kolesa so tako bolj notri. Bi bilo morda ok, če dam spredaj 5 morda 7mm in zadaj 12mm??

Avtor:  Uno 1.0 I.E [ 28 Mar 2019 18:33 ]
Naslov prispevka:  Re: Platišča Cromodora cd610

Odločitev je padla. Vsi 4 distančniki bodo debeline 12mm s centrirnim robom za feltno.
Sedaj gledam po kakšni ceni jih lahko dobim oziroma čakam tudi strugarja, da mi sporoči za koliko € mi jih naredi po meri.

Končni izgleda naj bi bil tak. Tu sem se igral z daljšimi vijaki in podložkami s skupno debelino 12mm. Spredaj je feltna 2 cm do zunanjega roba obrobe blatnika, zadaj nekje 2,2 cm.


Slika

Slika

Slika

Avtor:  DreAmeR [ 29 Mar 2019 20:56 ]
Naslov prispevka:  Re: Platišča Cromodora cd610

Vozne lastnosti se ne spremenijo praktično nič. Jaz vozim na mojem modrem Unotu 15x7 ET35(semizdi) platišča, zadaj 15mm distančnike. In ne občutim razlike kot brez.

Od Kavsa distančniki so baje v nulo.

Na slikah zgleda pa TOP! Vabljen na naš prvi piknik letos, aprila. :)

Avtor:  Uno 1.0 I.E [ 29 Mar 2019 21:55 ]
Naslov prispevka:  Re: Platišča Cromodora cd610

Pozdravljen,

Distančniki so kupljeni in danes popoldan sem platišča že zmontiral. Spredaj so distančniki, kot rečeno, 12 mm, zadaj je prišlo do spremembe in so 15 mm. Občutek za volanom je zelo pozitiven.

Hvala za pohvalo, ampak avto je bil pred nakupom praktično za v prešo. Stal je vsaj 4 leta, ravno dobro se mu ni godilo, ampak sem si rekel, je SX in motor 1.1 42kW z uplinjačem in ročnim zaugom, tako da ga moram rešiti.

Zadaj je zdrav, pragovi so bili površinsko rjavi in sem jih prebrusil, kar ni šlo stran sem premazal s pretvornikom, čez pihnil 3 sloje 2-k epoxy temelja, matiral in pihnil 3m kavčuk.
Gnil je bil v predelu nog, tak ko je dvojna pločevina. Tisto sem vse izrezal, povaril na stik, kjer je dvojni pleh pa lepil s sika kleparskim lepilom za panele.

Prednji levi konec je bil nekoč udarjen in z leti je šlampasto popravilo prišlo do izraza. Lansko jesen me je nekaj prijelo, razdrem prednji konec, izrežem kar je gnilega in na novo povarim. Popravljena je pločevina okrog vpetja prednjih amortizerjev, nova vezna, pokrov motorja, blatnika sta še original in popravljena. Prednji konec je komplet na novo prebarvan, nov je odbijač, luči in meglenke razdrte, očiščene in na novo zatesnjene.

Aja, keparsko in ličarsko delo je bilo vse v mojih rokah. Imam dve kratkovalovni IR ličarski lampi na stojalu, tako da so vsi sloji zapečeni.Slika

Slika

Slika

Slika

Avtor:  abarth [ 30 Mar 2019 10:16 ]
Naslov prispevka:  Re: Platišča Cromodora cd610

Zelo lepo si ga obnovil oz. ga obnavljaš. :)

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/